Besparen op energie door te isoleren

Is jouw huis goed geïsoleerd? Dat is belangrijk, want een groot deel van de energierekening wordt bepaald door de isolatie. Een slechte isolatie leidt tot hogere stookkosten en een onaangename temperatuur in huis. In dit artikel lees je alles over het isoleren van je huis en welke soort isolatie het beste bij jouw woning past.

Waarom isoleren?

Isolatie is een effectieve manier om je huis energiezuiniger te maken. Het kan je helpen besparen op je energierekening en bijdragen aan het behoud van de wereldwijde energievoorraden. Bovendien is het een goede investering: de kosten voor isolatie kunnen worden terugverdiend door de besparing op energielasten.

Soorten isolatie

Isolatie is er in vele soorten en maten. De meest voorkomende soorten isolatie zijn:

– Vloerisolatie
– Muurisolatie
– Dakisolatie
– Glaswolisolatie
– Spouwmuurisolatie

Elk type isolatie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Vloerisolatie is bijvoorbeeld relatief eenvoudig aan te brengen, maar muurisolatie kan beter worden afgestemd op de specifieke behoeften van een huis. Spouwmuurisolatie is over het algemeen de meest effectieve manier om energieverlies door isolatie tegen te gaan, maar het is ook de duurste optie.

Isolatie van de woning

Wanneer je je huis of appartement gaat isoleren, bespaar je niet alleen op je energiekosten. Je draagt ook bij aan een beter milieu, doordat er minder CO2 uitstoot. Bovendien verbetert isolatie het woon- en leefklimaat. Het is dus zeker de moeite waard om je huis te isoleren!

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Zo kun je bijvoorbeeld isolatiemateriaal aanbrengen in de spouwmuren, vloeren, daken en ramen. Op die manier voorkom je dat er koude of warmte onnodig naar buiten stroomt en dat er tocht doorheen komt. Let wel: voor iedere soort isolatiemateriaal gelden andere voorwaarden qua plaatsing en ventilatie. Informeer dus goed wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning!

Besparen op energie met isolatie

Isolatie is een manier om geld te besparen op uw energiekosten. Hoe meer warmte erin blijft, hoe minder energie u hoeft aan te steken om het comfortabel te maken in uw huis. Er zijn verschillende soorten isolatie die u kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat uw huis zo goed mogelijk geïsoleerd is.

Subsidies voor isolatie

Isolation is een effectieve manier om geld te besparen op energiekosten. Er zijn verschillende soorten subsidies beschikbaar om u te helpen bij het financieren van de kosten van isolatie. In sommige gevallen kunt u zelfs 100% van de kosten vergoed krijgen. Het kan dus zeker lonen om even na te gaan welke mogelijkheden er voor u bestaan.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening die speciaal is bedoeld voor energiebesparende maatregelen. De looptijd van deze lening is maximaal 10 jaar en u kunt tot € 25.000,- lenen tegen een gunstig rentepercentage. Let wel: deze lening is alleen verkrijgbaar via bepaalde banken en/of woningcorporaties.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u een percentage van de investeringskosten aftrekken van uw belastbaar inkomen. De hoogte van de aftrek is bepaald door het soort isolatie dat u gaat toepassen en hoeveel energie er in totaal bespaard wordt.

Subsidiewijzer

Het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft een subsidiewijzer ontwikkeld waarmee u snel kunt zien welke subsidies er zijn voor verschillende energiebesparende maatregelen. Hier vindt u alle informatie over de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *